„Opoziția a făcut tot ce i-a stat în putință să întârzie procesul și să blocheze dezbaterea parlamentară. Acesta este efectul direct al propagandei prezidențiale, iar românii onești riscă să plătească din buzunarul propriu eventualele sancțiuni financiare. Mai precis, contribuabilii români ar putea ajunge să plătească 1,9 miliarde euro + penalități de întârziere cuprinse între 2.300 și 137.000 euro pe zi. Corect ar fi ca cei care suportă această amendă să fie Președintele Iohannis, alături de PNL și USR!”, declară Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Liderul europarlamentarilor social democrați subliniază că PSD a făcut toate demersurile necesare pentru a transpune Directiva Prezumției de nevinovăție.
„S-au redactat amendamentele necesare – care însă au fost atacate virulent în presa de propagandă prezidențială. S-a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială – dar dezbaterile au fost mereu blocate, iar comisia a fost contestată la CCR de către Opoziție. S-a deschis dezbaterea către magistrați, pentru a asigura o dezbatere transparentă – dar opoziția a stimulat proteste publice împotriva modificării legislației”, mai spune Nica.
Potrivit europarlamentarului, există o singură șansă de evitare a sancțiunilor: Modificarea legislației până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție.
Comisia Europeană arată, într-un răspuns pentru agenția MEDIAFAX, legat de declanșarea procedurii de infringement împotriva României pe Directiva UE privind prezumția de nevinovăție, că acțiunea a vizat 11 țări și nu va intra în contradicție cu obiective legitime, precum combaterea corupției.
„O nouă directivă UE (adoptată în februarie 2016) a intrat în vigoare în aprilie 2018, aceasta armonizând garanții specifice în Europa pentru a asigura prezumția de nevinovăție a oricărei persoane acuzate ori suspectate de o infracțiune de către poliție ori de autoritățile judiciare. Este o procedură standard a Comisiei Europene să lanseze proceduri de sancționare (de infringement) împotriva statelor membre care nu comunică transpunerea măsurilor prevăzute într-o directivă a Uniunii Europene (în legislația națională -n.red.) până la termenul stabilit (în acest caz – aprilie 2018). În cazul de față, sunt vizate 11 state membre, inclusiv România”, se arată în răspunsul Comisiei Europene, pentru MEDIAFAX.
„Ținând cont de cadrul larg în care discuțiile se derulează în prezent, Comisia Europeană reamintește că transpunerea acestei directive (în legislația națională -n.red.) nu va intra în contradicție cu obiective legitime, precum combaterea criminalității organizate sau a corupției”, se mai arată în răspunsul purtătorului de cuvânt al CE, remis MEDIAFAX.
Comisia Europeană a declanșat joi procedura de infringement împotriva României pe Directiva UE privind prezumția de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, care trebuia să fie implementată până în luna aprilie 2018.